Ír gulyás
(Stobhach gaelach)
Hozzávalók: (4 személyre)
1,5 kg kicsontozott báránylapocka
1 kg burgonya
4-6 fej hagyma
5 dl csirkehúsleves alap
só,bors,kakukkfű és petrezselyem
Elkészítés: Vágja a húst közepes méretű darabokra. Távolítsa el a zsíros részeket,majd pirítsa meg a húst egy teflon edényben olaj vagy víz hozzáadása nélkül,majd tartsa melegen. Hámozza meg és karikázza fel a burgonyát. A megmosott és félbevágott hagymákat süsse meg a vágott oldalukon az edényben anélkül,hogy azt előzőleg elmosná vagy olajjal megkenné. Vegye ki a megpirított hagymákat,hagyja kihűlni,majd vágja fel 8 darabra. Öntse a húslevesalapot az edénybe és melegítse fel,hogy feloldja a sütés során keletkezett levet. Egy öntött vas fazékban rétegezze egymásra a húst,a hagymát és a burgonyát. Sózzon és borsozzon meg minden réteget,illetve szórja meg egy kevés apróra vágott kakukkfűvel és petrezselyemmel is. Adja hozzá a húsleves alaplét,fedje le az edényt és főzze 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig,majd vegye lejjebb a hőmérsékletet 120 °C-ra s főzze további 90 percig. időnként forgassa át az egészet fakanállal. Szükség esetén adjon még hozzá egy kevés húslevest. Tálalja forrón,petrezselyemmel megszórva és kínáljon hozzá jófajta Ír sört.
Másik elkészítési mód: A hagymamennyiség fele karikára vágott sárgarépával is helyettesíthető.
Jó étvágyat hozzá! :)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése