2015. július 23., csütörtök

Európa Ízei: Bulgária

Padlizsán-és paprikapástétom

(Kiopoolu)

Hozzávalók: (4 személyre)


1 padlizsán (75 dkg)
2 közepes méretű sült és hámozott zöldpaprika
2 közepes méretű érett,kemény paradicsom húsa (mag nélkül) apróra vágva
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
3 evőkanál vörösborecet
3 evőkanál apróra vágott petrezselyem
2 evőkanál apróra vágott fokhagyma
só,fekete bors

Elkészítés:

Süsse meg a padlizsánt az alábbiak szerinte: Szurkálja meg 3-4 helyen,majd helyezze sütőlapra és grillezzük a hőforrástól 10 centiméterre kb. 20 percig időnként megfordítva. Tegye 5 perce nedvesített konyharuhába,majd távolítsuk el a héját. A padlizsánt vágja először félbe,majd kisebb darabokra,majd pépesítse. Hasonlóképpen pépesítse a meghámozott paprikát. A padlizsánt és a paprikát keverje össze. Adja hozzá kanalanként az olívaolajat és az ecetet. Fakanállal alaposan keverje össze,hogy sima állagú legyen a pástétom. Adja hozzá az apróra vágott paradicsomot,a petrezselymet,a fokhagymát,valamint a sót és a borsot. Keverje tovább amíg teljesen sima nem lesz. Ízlés szerint fűszerezze még,majd tegye a hűtőbe,hogy jól áthűljön. Tányérra halmozva,vagy kenyérre kenve tálalja előételként. 

Jó étvágyat hozzá! :)



Európa ízei: Belgium

Bundás tojás spárgával és sörhabbal,nyers tehéntejből készült sajttal és sonkával.


(OEufs firts asperges et sabayon á la biére, copeaux de formage de vache au lait cru et jambon)

Hozzávalók:(4 személyre)


8 nagy friss tojás
16 szál fehér spárga (belga)
1 dl komlóval készített világos sör
20 dkg vaj
1 citrom
10 dkg zsemlemorzsa
nyers tején tejből készült sajt
2 szelet sonka
ecet,só
turbolya és apróra vágott petrezselyem a díszítéshez (nem kötelező)


Elkészítés:


Hámozza meg és főzze haraphatóra a spárgát,majd tegye félre hideg vízben.Főzzön meg 4 tojást sós,ecetes vízben 5 percig (lágy tojás),majd tegye félre hideg vízbe.A lágy tojás könnyebben meghámozható,ha a főzés után kb. 20 percre a fagyasztóba tesszük.Vágja fel a sonkát vékony csíkokra.


A hab elkészítése:


A maradék 4 tojást válassza szét fehérjére és sárgájára.A tojássárgáját,a megolvasztott vajat és a sört felkeverve készítsen habot.A mártás lazításához adja hozzá a habbá vert tojásfehérjét.A meghámozott tojásokat forgassa meg zsemlemorzsában,majd süsse ki forró olajban.A spárga főzőlevével hígítsa a mártást,ha túl sűrű lenne.Az elkészült ételt díszítse sajtszeletekkel,turbolyával,apróra vágott petrezselymekkel,sonkával és citromszeletekkel.


Jó étvágyat hozzá!
(Sajnos képet nem tudok hozzá adni) 

Európa ízei

Sziasztok!Most egy "Európa ízei" sorozatot kezdünk el.27 ország legnépszerűbb receptje(i)-t fogom megosztani veletek.:) Tartsanak velem és nem fogják megbánni. :)

2015. március 22., vasárnap

Kólás Muffin

Hozzávalók:

2,5 dl Coca-Cola
12 dkg vaj
1,25 dl étolaj
2,5 dkg kakaópor
22 db nagy mályvacukor
5 dl finomliszt
5 dl cukor
1 tk sütőpor
1 tk vaníliaaroma
2,5 dl tejszín
2 nagy tojás

Elkészítés:

1. Egy kis tálba forralja össze a kólát,a vajat,az étolajat és a kakaót,majd a tűzről levéve tegye bele a mályvacukrot.Ezután tegye rá a fedőt,és hagyja,hogy a forró masszában felolvadjon a mályvacukor.

2. Keverje össze a lisztet,a cukrot és a sütőport egy tálba,majd adja hozzá a tejszínt,a felvert tojásokkal és a vaníliaaromát is.Végül keverje hozzá a kis lábasban külön megolvasztott masszát,és jól dolgozza össze,hogy szép sima és csomómentes tésztát kapjon.

3. Öntse a tésztát papírkapszlikkal bélelt sütőformába,de figyeljen rá,hogy kb. csak félig töltse meg őket,mivel a sütőben meg fognak emelkedni.

4. Előmelegített sütőben süsse őket 180 fokon 20 percig.Ajánlatos a sütés befejezése előtt tűpróbát végezni,és ha még ragad a tészta,akkor süsse tovább pár percig.+ Kis gumicukor kólácskákkal díszítse.

Jó étvágyat hozzá!

2015. március 21., szombat

Paradicsomleves tésztával

Hozzávalók:1 főre

2 hámozott paradicsom
2 dl zöldségleves
1 szál sárgarépa
1 szél póréhagyma
só,bors,csipet cukor
5 dkg sovány darált hús
2 tk zabkorpa
1 tk olaj
2,5 dkg spagetti

Elkészítés:

Összekeverünk két darab hámozott paradicsomot 2 dl zöldséglevessel,és megfőzünk benne 1-1 szál karikára vágott sárgarépát és póréhagymát,sóval,borssal,csipet cukorral ízesítjük.Összedolgozunk 5 dkg sovány darált húst 2 tk zabkorpával és 1 tk olajjal,fűszerezzük,és 2,5 dkg apróra tört spagettivel együtt a levesben megfőzzük.

Jó étvágyat hozzá!

 

Görög gyümölcsleves

Hozzávalók: 4 főre Elkészítési idő:20 perc + hűtés

10 dkg meggybefőtt
10-10 dkg sárgabarack-,őszibarack- és körtebefőtt a levével együtt
1,5 dl narancs szörp
1 dl tejszín

Elkészítés:

A meggyet kimagvaljuk,a szemeket félbevágjuk.A többi gyümölcsöt is fölaprítjuk,majd a befőtt levekkel,a szörppel és a tejszínnel összekeverjük.Annyi vizet öntünk hozzá,amennyi levest szeretnénk,megkóstoljuk,ha kell utánaízesítjük és jól lehűtjük.

Jó étvágyat hozzá!

Áfonyás palacsinta 3 féle változatban


  1. Tejjel és tojással (6-8 db palacsintához)
Hozzávalók:
5 dl liszt
1 tk só
2 ek cukor
7,5 dl tej
2 tojás 
3 ek olvasztott margarin 
csipet fahéj

Elkészítés:
Keverje össze a száraz hozzávalókat.Folyamatos keverés közben kezdje hozzáönteni a tejet és az olvasztott margarint.Menet közben,amikor a tészta még elég sűrű,adja hozzá az elhabart tojásokat is.Végül öntse hozzá a maradék folyadékot,majd 30 percre tegye a hűtőbe pihenni.

A palacsintasütéshez forrósítsa fel egy 20 cm átmérőjű palacsintasütőt,öntsön bele egy kévés olajat,majd egyenletesen oszlassa el sz alján.Ha az olaj felmelegedett,öntse a serpenyő közepére egy kis merőkanállal a palacsintatésztát,és laza csuklómozdulatokkal,körkörösen terítse el benne.Süsse kb. 30 másodpercig,amíg az alja aranybarna nem lesz,majd egy erre alkalmas spatulával fordítsa meg a palacsintát,és süsse meg a másik oldalát is.Áfonyalekvárral vagy cukrozott áfonyával kínálja.


   2.                                                             Tojás nélkül 

Hozzávalók:
360 g liszt 
1 tk só
2 tk sütőpor
7 dl tej
6 ek olvasztott vaj
csipet fahéj

Elkészítés:Keverje össze a száraz hozzávalókat,majd folyamatos kevergetés közben adja hozzá a tejet.A vége felé keverje hozzá az olvasztott vajat is.

A palacsintasütéshez forrósítsa fel egy 20 cm átmérőjű palacsintasütőt,öntsön bele egy kévés olajat,majd egyenletesen oszlassa el sz alján.Ha az olaj felmelegedett,öntse a serpenyő közepére egy kis merőkanállal a palacsintatésztát,és laza csuklómozdulatokkal,körkörösen terítse el benne.Süsse kb. 30 másodpercig,amíg az alja aranybarna nem lesz,majd egy erre alkalmas spatulával fordítsa meg a palacsintát,és süsse meg a másik oldalát is.Áfonyalekvárral vagy cukrozott áfonyával kínálja.


     3.                                                                      Tej nélkül


Hozzávalók:5 dl liszt
2 ek cukor
1 tk só
2 tojás
5 dl víz 
3 ek étolaj

Elkészítés:Keverje össze a száraz hozzávalókat,majd folyamatos kevergetés közben a tojás kivételével adja hozzá a folyékonyakat.Végül keverje hozzá a tojásokat is.


A palacsintasütéshez forrósítsa fel egy 20 cm átmérőjű palacsintasütőt,öntsön bele egy kévés olajat,majd egyenletesen oszlassa el sz alján.Ha az olaj felmelegedett,öntse a serpenyő közepére egy kis merőkanállal a palacsintatésztát,és laza csuklómozdulatokkal,körkörösen terítse el benne.Süsse kb. 30 másodpercig,amíg az alja aranybarna nem lesz,majd egy erre alkalmas spatulával fordítsa meg a palacsintát,és süsse meg a másik oldalát is.Áfonyalekvárral vagy cukrozott áfonyával kínálja.

Jó étvágyat hozzá!